Tanszékről

A Paprika Tanszék egy hobbivállalkozás (azaz munka melletti tevékenység), amelyet a szüleimmel és a testvéremmel csinálunk. A szüleim több évtizedre visszanyúló paprika- és paradicsomtermesztési tapasztalattal rendelkeznek. Ezért kézenfekvő, hogy a chili nevelést nagyrészt (na jó, teljesen) ők csinálják. 
Nem akartunk ezzel komolyabban foglalkozni eleinte, de az utóbbi időben már egyre több vödrös chili volt szétszórva a kertben itt-ott, erre-arra a többi növény közt. Mígnem egyszer csak úgy döntöttünk, hogy dedikált helye lesz a kertben a chilinek. Ez mára odáig fejlődött, hogy már fóliasátor alatt (azaz a legjobb helyen) nőnek a kis rettenetek.
A szedést, feldolgozást, csomagolást általában együtt szoktuk csinálni. A hírverést és az értékesítést én csinálom, több-kevesebb sikerrel. És persze a termés nagy részét is én fogyasztom el 🙂

Üzleti modell

Az utóbbi években egyre nagyobb területen és egyre több chilit termeltünk saját fogyasztásra. A költségek pedig egyre csak növekedtek. Ekkor döntöttem úgy, hogy megszerzem a megfelelő engedélyeket és a kiadásokat kompenzálandó eladok néhány üveggel. Ez a 2017-es évben történt meg először. 
Az üzleti modell és cél tehát az, hogy kihozzam nullszaldósra a bizniszt és akkor nekem ingyen volt a chili 😉
Ezért nem is ültetünk sokat csak, ami ezt fedezi, olyan 300-400 tő körüli darabszámmal dolgozunk és ezt nem tervezzük emelni, mert ez az a mennyiség, amelyet még hobbiból fel tudunk dolgozni munka mellett, hétvégente. Ebből persze az is következik, hogy november, december környékére már elfogy az eladásra szánt anyag…

Minőségpolitika

Mivel mi is ezt esszük ezért nagyon jónak kell lennie  🙂

  • Minden termékünk elkészítésénél csak a saját magunk által, a saját kertünkben megtermelt chilit használjuk fel. Alapanyagot másoktól nem vásárolunk, mert csak így tudjuk nyomon követhető módon garantálni a minőséget.
  • Az egyéb összetevők beszerzésére is nagy gondot fordítunk (só, fűszerek). Sóból például laboratóriumi tisztaságút használunk.
  • Magas chilitartalmú termékeket készítünk. Arra törekszünk, hogy a chilitartalom 80-90% fölötti legyen. (Ez a PureHab és Gyomor Napalm termékvonalak esetében 90% fölött van.) Hiszünk abban, hogy chili eredeti ízét kell megőrizni ezért csak minimálisan fűszerezünk és azt is csak néhány termék esetében (pl. Ehető Szögesdrót).
  • A tisztaságra vonatkozó előírásokat (elvárható módon) mindig precízen betartjuk. Minden egyes leszedett paprikát feldolgozás előtt egyesével ellenőrzünk (felvágjuk). Ha a legkisebb gyanú is felmerül (pl. fekete mag van benne vagy nem teljesen érett), akkor kidobjuk. Üveget nem veszünk vissza és nem hasznosítunk újra. Csak új üvegekbe csomagolunk.

Miért Tanszék?

Azért, mert így lehetek tanszékvezető 😀

Saját chili sztori

Visszanézve a fényképeket van egy album 2010-ből, amelyen Naga Jolokiák vannak cserépben. Nem tudom, hogy volt-e az azt megelőző években is valami, ezért tekintsük ezt a termelőtevékenységem kezdetének, mert azóta minden évben volt valami durva anyagom.

A magyar őshonos erős paprikák fölötti magnitúdóval azonban jóval korábban találkoztam. Először 2003-ban volt szerencsém egy Nuclear Hell nevezetű anyagot megkóstolni, amelyet nagy meglepetésemre csöpögtetni kellett nem pedig locsolni 🙂 [Ma már persze kiröhögném a cuccot…]

Aztán 2007-ben találkoztam a Dave’s Gourmet Ultimate Insanity szószával, ami nagy hatást gyakorolt rám. Azóta is az egyik kedvenc szószom és ezen azóta sem röhögök. 

Innentől fogva megszámolni sem tudom a külföldi chilirendelések számát, mert nem volt mindig ilyen jó világ ránk itthon chili tekintetében, mint most.

Köszönöm, hogy végigolvastad!
Dr. Kis Péter